Dana 22.02.2019.g. Klaus Müller, čelnik najveće udruge za zaštitu potrošača u Njemačkoj Verbraucherzentrale Bundesverband (koja djeluje na zaštiti prava oko 80 milijuna potrošača u toj zemlji), na web stranice te udruge naveo je kako je Der Bundesgerichtshof (Savezni sud pravde) danas objavio da je prema njihovom preliminarnom pravnom mišljenju upotreba nezakonitog uređaja u dizelskom vozilu materijalni nedostatak vozila, što ima određene pravne implikacije na sudske postupke u kojima potrošači traže naknadu od Volkswagen Grupe.

Inače, Verbraucherzentrale Bundesverband je prošle godine zajedno s ADAC- a (najvećim njemačkim i europskim automobilskim klubom koji ima oko 20 milijuna članova), u suradnji s jednim njemačkim odvjetničkim društvom protiv Volkswagen AG podnijela kolektivnu tužbu, a u slučaju uspjeha ove kolektivne  tužbe biti će otvoren pravni put za traženje naknade svim potrošačima u Njemačkoj u čije je automobile ugrađen sporni ilegalni sofver, a radi se o vozilima marke VW, Audi, Seat i Škoda s dizelskim motorima tipa EA189 (kubični kapacitet: 1,2, 1,6, 2,0 litara), u kojima je korišten taj nezakoniti uređaj.

Uloga tog ilegalnog softvera bila je prikazivanje lažnih rezultata emisije štetnih plinova u atmosferu, za vrijeme testiranja u mirovanju. Inače, ovu prijevaru, zbog koje je u SAD na sedmogodišnju kaznu zatvora između ostalih osuđen i Oliver Schmidt, jedan od čelnik ljudi VW Grupe u SAD- u (bio je general manager of the engineering and environmental office for VW of America), otkrila je The United States Environmental Protection Agency (EPA), prilikom testiranja ispušnih plinova u vožnji, a nakon otkrivanja te afere u SAD- u skandal se proširio i na Europu, gdje su mnogi potrošači pokrenuli i pojedinačne postupke za isplatu naknade protiv VW Grupe i trgovaca automobilima.

U brojnim njemačkim presudama donesene su povoljne odluke za potrošače, odnosno kupce navedenih vozila, ali ostaje za vidjeti kako će to na kraju završiti.

Inače, VW Grupa se u tim postupcima ukratko rečeno brani s tvrdnjom da je navedeni materijalni nedostak anuliran naknadnim izmjenama na vozilima, odnosno da može biti anuliran na taj način. Ostaje za vidjeti što će na to reći sudovi.

Što se tiče Republike Hrvatske u ovom pravcu za sada ne postoji sudska praksa na koju bi se mogli referirati.